Šveđani smislili kako da besplatno grijete vaš dom : Svijet je oduševljen ovom idejom !

Svima je jasno da su Šveđani u velikoj mjeri tehnološki i ekološki osviješćena nacija.

Njihov najnoviji projekat zasigurno je postao hit u svijetu te je postao velika novost u svijetu tehnologije i ekologije.

U naselju Skarpnak, koje pripada Stockholmu, počela je izgradnja velike baze podataka. Svako ko posjeduje računalo zna koliko se, tokom rada, pomenuti uređaj grije. Međutim, nikome nije palo na pamet da bi se ta energija mogla iskoristiti u svrhu zagrijavanja prostorija.

Upravo su Šveđani prvi došli na tu ideju, te su odlučili da ovu inače beskorisnu energiju iskoriste na koristan način. Oko 30.000 domaćinstava zagrijavat će se toplotnom energijom koja dolazi iz računara.

Ovaj projekat započela je kompanija Fortum, a kako oni predviđaju, toplotna energija iz računara bi u budućnosti mogla i više od 10 posto kuća i zgrada. Iz ovog razloga su vlasti u Stocholmu odlučile otvoriti još računarskih centara.

Sam slogan ovog grada jeste “U korak s vremenom”, a ukoliko se ovaj projekat realizuje, Stockholm će pokazati da je zaista jedan od najnaprednijih gradova svijeta.

Da li ste znali za podatak da šveđani već neko vrijeme dio energije za grijanje dobijaju od smeća ? Gledajući iz ugla prosječnog balkanca, šveđani nam djeluju svjetlosnim godinama ispred nas u pogledu nauke, tehnologije i ekološke osvještenosti.

loading...

loading...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *