Ovo su koristi koje vam post može donijeti : Ostat ćete oduševljeni !

Post i suzdržavanje od jela i pića doprinose zdravlju vašeg tijela na mnoge načine.

Možda će vam zvučati iznenađujuće ali post je inače jako dobar za zdravlje, osim ako se ne pretjeruje i to je najbolji način da toksine izbacite iz svog tijela. Pored toga, naučnici kažu da povremeni post izoštrava um.

Pored toga, ukoliko se ponekad suzdržavate od jela povećavate snagu vašeg organizma da se brani od stranih organizama.

Naročito je dobar post kada je riječ o bolestima srca i krvožilnog sistema, pored toga post može riješiti i neke probavne smetnje, a problemi respiratornog tipa poput astme se mogu postepeno ublažavati. Pored toga, post smanjuje tjelesnu težinu i samim time rješava probleme koji idu uz gojaznost.

Samo odricanje hrane ili užitka na kojeg ste navikli svakako gledajući s psihološke strane jača vaš karakter te vam može pomoći da se lakše oslobodite ovisnosti kao što je alkohol ili duhan.

Postoje različiti oblici posta :

Vodeni post

Jako težak oblik posta kod kojeg se cijeli dan u organizam unosi samo voda. Težak ali jako uspješan oblik posta.

Čajni post 

Jako slično kao i vodeni post, osim što možete iskoristiti prednost ljekovitih svojstava čaja i time doprinijeti detoksikaciji vašeg organizma.

loading...

Post na soku

Jedan od vrsta posta koji je lakše izvodiv. Smije se piti svježe iscijeđeni sokovi od voća i povrća tokom cijelog dana u količinama kojim želite.

Post na medu, limunu i vodi

Veoma poznata metoda posta, a sastoji se od tri nutrijenta koji su iznimno važni za zdravlje.

Povrtni post

Kod ovog posta jede se samo voće i povrće. Vegetarijanstvo zapravo može doprinijeti zdravlju tijela na različite načine. Na ovaj način u tijelo unosite manje kalorija a pri tome unosite sve potrebne nutrijente.

Dijeta post

Predstavlja oblik post koji je zasnovan na tome da se svakodnevno manje jede. Kada završavate obrok ostajete malo gladni, na ovaj način pomažete tijelu da lakše probavi hranu. Napuhanost nastaje kao posljedica prejedanja a ovaj post pomaže kod raznih problema vezanih za probavu.

loading...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *