Odličan prirodni lijek : JABUKE jačaju imunitet i čuvar su pluća

Popularna izreka koja kaže da jedna jabuka dnevno tjera doktora od vas izgleda nije bez osnova. Ovo voće je hemijski analizirano te je nakon toga utvrđeno da su fitohemikalije koje jabuke sadrže veoma učinkovito sredstvo protiv tumorski ćelija i to kod karcinoma pluća, debelog crijeva i jetre.

Jedna studija pokazala je kako oni koji sedmično jedu pet ili više jabuka imaju zdravija pluća od onih koji jedu rijetko ili nikako.

Pored zdravlja pluća, jabuke su odlične i za probavu, te sadrže i korisne supstance koje ojačavaju imuni sistem. Ova voćka puna je vitamina i minerala te sadrži jabučnu, limunsku i mravlju kiselinu te je prirodan izvor ugljikohidrata.

Jabuke smanjuju mogućnost obolijevanja od srčanih bolesti, prirodan je regulator šećera u krvi, djeluje povoljno na vid i krvnu sliku, smanjuje pritisak i sprječava smanjenje tonusa mišića.

Jabuka prosječne veličine sadrži oko 4,4 grama vlakna, a ukoliko se kora oguli ostaje tek 2,1 grama ovog značajnog sastojka. Iz tog razloga je preporučljivo da se jabuka jede zajedno s korom.

loading...

Čaj od kore

Prema studiji koja je sprovedena na univerzitetu Kornel pokazalo se da jabuka sadrži spojeve iz porodice terpena koji djeluju antikancerogeno, odnosno, sposobni su da unište tumorsku ćeliju u laboratorijskim uslovima.

U prirodnoj medicini dosta je popularan čaj od kore jabuke, potrebna vam je šaka kore, tri do četiri šolje vode, cimeta pola kašičice, po jedna kašika meda i limunovog soka. Stavite sve sastojke i jednu posudu, osim meda, te kuhajte oko 15 minuta. Iscijedite, dodajte med i uživajte u svom ukusnom i zdravom napitku.

loading...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *