Studenti su upitali profesora zašto se nikad nije ženio : Njegov odgovor nikog nije ostavio ravnodušnim

Profesora koji glasi za najmudrijeg na fakultetu, studenti su odlučili upitati zbog čega se nikad nije oženio. Najprije je se dvoumio da li da odgovori na to pitanje, a zatim je rekao sljedeće :

“Vidite, uvijek sam želio da nađem savršenu djevojku, pa sam tako u tom traženju proputovao mnogo zemalja. Jednom sam volio prelijepu djevojku, nije joj mogao odoljeti nijedan muškarac”.

“Na moju žalost, njena vanjska ljepota nije odgovarala njenoj unutrašnjoj ljepoti, pa smo se i razišli nakon izvjesnog vremena. Nakon toga sam sreo još jednu mladu djevojku. Bila je i lijepa i pametna i obrazovana, ali nažalost naši karakteri su se u potpunosti razlikovali, pa smo morali da raskinemo. Nakon toga sam na isti način sreo dosta predivnih djevojaka, ali svoju savršenu nisam nalazio “.

Zatim su ga studenti upitali :

-I šta se na kraju dogodilo, zar je moguće da niste našli takvu kakvu tražite ?

loading...

“Jesam, naravno da sam je sreo. Baš takva, savršena žena, pojavila se jedan dan – lijepa, pametna, produhovljena, dobra i elegantna…baš pravo savršenstvo od žene”.

Te riječi su studente malo zbunile, te su postavili još jedno pitanje profesoru – I onda ste se oženili ? Rekao im je :

“Ne, na moje veliko razočarenje ispostavilo se da i ona traži to isto – savršenog muškarca”.

Svojom pričom profesor je uspio iznenaditi studente, a pouka koju je želio uputiti je sljedeća : Iako biste trebali slijediti svoje ciljeve i snove, ne trebate uporno tražiti savršenstvo te zbog takve opsesije propuštati one osobe za koje bi se kasnije ispostavilo da su ipak one “prave”. Da li se slažete sa profesorom ?

loading...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *