Ovo je cijela istina o kikirikiju : Često ga jedete a ne znate šta radi vaše morganizmu

Ne biste vjerovali kada bismo vam rekli koliko koristi 50g kikirikija dnevno može da vam donese. Sljedećih 8 svojstava kikirikija mnogo čini za vašu ljepotu i zdravlje :

Srce

Zahvaljujući visokom udjelu mononezasićenih i polinezasićenih masti, kikiriki ima sposobnost održati ljudsko srce zdravim.

Energija

Svakako jedna od najvećih pozitivnih učinaka na čovjeka jeste povećanje energije nakon konzumiranja. To je sasvim razumljivo, kikiriki je pun vitamina i minerala, mikro i makronutrijenata te antioksidanasa koji predstavljaju sami po sebi odličan izvor energije.

Djeluje u borbi protiv kancerskih ćelija

U kikirikiju su prisutni polifenoli, antioksidansi koji djeluju preventivno kod raka želuca, te doprinose smanjenju produkcije toksičnih nitrozamina.

Pomaže u mršavljenju

Grickanje ove namirnice će vam pomoći u održavanju vitalnosti i djeluje preventivno protiv dobijanja prevelike kilaže.

Štiti plod i podržava trudnoću

Kikiriki važi za odličan izvor folne kiseline, a ona je jako važna ženama tokom trudnoće. Sudeći po istraživanjima, žene koje su unosile 400 mikrograma folne kiseline dnevno u ranoj fazi ove trudnoće, bile su pod znatno manjim rizikom da plod razvije neke neurološke probleme.

loading...

Sprječava stvaranje kamena u žuči

Prema procjenama, kamenac u žuči pogađa između 10% i 25% odraslih u svijetu. Česta konzumacija kikirikija može znatno da smanji vjerovatnoću od stvaranja kamenca, samo 30grama kikirikija dnevno može da smanji rizik od ove pojave čak za 25%.

Poboljšava memoriju

Često kikiriki nazivaju “hranom za mozak”, zbog toga što sadrži vitamin B3, odličan je za moždane funkcije, te za poboljšanje pamćenja.
Resveratrol je flavonoid koji je zaslužan za ovu njegovu sposobnost, a on može da poveća protok krvi u mozgu za 30%.

Sprječava gubitak kose

Kikiriki ima pozitivne učinke i na ljepotu, naročito je dobar za prevenciju opadanja kose. Sadrži dosta vitamina C koji je koristan za povećanje proizvodnje kolagena.

loading...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *