Imate problema sa disanjem ? Evo kako da razlikujete da simptome bronhitisa od upale pluća!

Odvratna prehlada s kojom ste muke mučili izgleda da se završava i spremni ste nastaviti sa svojim životom, ali do promjene vaših planova vrlo lako može doći ukoliko vam bakterije ili virusi napadnu pluća. Kada se desi infekcija gornjih disajnih puteva, donje disajne strukture postanu osjetljivije, pa tako bakterije i virusi mogu lakše da prodru do njih. Upravo takvo tlo je najpovoljnije za pojavu bronhitisa i upale pluća odnosno pneumonije.

Bronhitis

Bronhitis može biti izazvan virusima koji napadaju i dovode do zapaljenja srednjih i većih disajnih puteva, tj. bronhija. Bronhije otiču i pune se sa sluzi.

Kao rezultat toga, javlja se često kašljanje kao odbrambeni mehanizam koji pomaže da se ta sluz izbaci iz disajnih puteva, a alveole koje predstavljaju najmanje strukture disajnog aparata ne bivaju zahvaćene. Bronhitis često nastaje iz izloženosti pušenju, aerozagađenju, lošim životnim navikama, a ukoliko se ne povede računa bronhitis se zna razviti u HOPB- hroničnu opstruktivnu plućnu bolest koja se teško liječi i završava smrtnim ishodom, gdje bolesnici umiru u velikim patnjama i boli.

Savjeti :

Često kašljanje može da djeluje opterećujuće i da vas izmori, te da se osjećate malaksalo zbog toga, mogu se javiti bolovi u grudnom košu, grlu i blaža temperatura. Ako se ne budete osjećali bolje kroz 2-3 sedmice posjetite ljekara.

Prestanite da pušite i koristite ekspektoranse, odnosno sredstva za iskašljavanje kako biste pomogli lakšem izbacivanju sluzi.

Upala pluća

Pneumonija ili upala pluća pogađa najsitnije strukture plućnog tkiva – alveole i direktno udara na njihovu sposobnost ubacivanja kisika u krvotok a izbacivanja ugljen dioksida iz tkiva.

loading...

Upalu pluća mogu izazvati preko 30 vrsta bakterija, virusa i gljivica.

Alveole oteknu i napune se tečnošću, što izaziva kašalj, visoku temperaturu, ubrzano disanje i lupanje srca. Pravilan izbor terapije može da spriječi hospitalizaciju, pa čak i smrt.

Savjeti :

Upala pluća je izuzetno rizična kod djece ispod 2 godine i za osobe starije od 65 godina, astmatičare kao i za osobe oboljele od raka, srčanih oboljenja i dijabetesa.

Vakcine štite kako najmlađe tako i najstarije od pojedinih bakterijskih infekcija koje dovode do upale pluća.

Uzimajući u obzir da gripa može da dovede do upale pluća, pakcine protiv gripa vas mogu zaštititi i od upale pluća.

loading...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *